Ga verder naar de inhoud

VOORBIJ DE OERKNAL

Datum:
vr 22.10.2021
zo 16.01.2022
Curatoren: prof. dr. Thomas Hertog & Hannah Redler Hawes

In de Leuvense Universiteitsbibliotheek ben je welkom voor deze tentoonstelling op het snijvlak van kunst en wetenschap. Ze vertrekt vanuit het baanbrekende wetenschappelijke onderzoek van professor Georges Lemaître die vorige eeuw in Leuven zijn theorie van de oerknal, beter bekend als de big bang, formuleerde. Je raakt er in de ban van het verhaal van de moderne kosmologie.

© Andy Holden, Eyes in Space, courtesy of the artist
© Andy Holden, Eyes in Space, courtesy of the artist

Van Einstein tot Lemaître

De tentoonstelling vertelt je het wetenschappelijke ontdekkingsverhaal van de oerknaltheorie. Van Albert Einsteins baanbrekende algemene relativiteitstheorie - het begin van de moderne kosmologie - over Georges Lemaîtres ontdekking dat het universum in expansie is, tot Stephen Hawkings multiversumtheorieën. Ook vele andere wetenschappers van over de hele wereld die hebben bijgedragen aan onze hedendaagse kennis over de kosmos komen aan bod. Een aanrader voor iedereen, ook als je minder vertrouwd bent met wetenschappen.

‘Voorbij de oerknal’ toont moderne en hedendaagse kunstwerken in harmonie met wetenschappelijke objecten die de belangrijke stadia in de ontwikkeling van de oerknaltheorie en de moderne kosmologie weergeven. Begrippen als tijd, ruimte, dimensies en geometrie en de omvang van het universum worden belicht. Ook de voorwaarden voor ons bestaan, onze waarnemingsprocessen, illusie en waarheid en de onpeilbare aard van de werkelijkheid ontdek je doorheen de tentoonstelling.

De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen KU Leuven kosmoloog Thomas Hertog - jarenlang medewerker van wijlen Stephen Hawking - en onafhankelijk curator Hannah Redler Hawes.

Kunstenaars

'Voorbij de oerknal' toont kunstwerken van Haseeb Ahmed, Phoebe Boswell, Constantin Brâncuși, Rohini Devasher, Maurits Cornelis Escher, Andy Holden, Gavin Jantjes, Jackie Karuti, Melanie King, John Latham, Liliane Lijn, London Fieldworks, René Magritte, Kazimir Malevich, Cornelia Parker, Katie Paterson, Dawit L. Petros, Sarah Pickering, Leo Robinson, Semiconductor, Conrad Shawcross, Clare Strand, Thomson & Craighead, Stephan Tillmans, Suzanne Treister, Troika, Georges Vantongerloo, Jeronimo Voss, Mark Wallinger, Charmaine Watkiss, Grace Weir en Ni Youyu.


BRUIKLENEN

Topstukken uit wetenschapscollecties zoals het Science Museum in London en de Royal Astronomical Society worden samengebracht met kunstwerken van klinkende 20ste-eeuwse namen als Constantin Brâncuși, Georges Van Tongerloo en René Magritte en werk van gerenommeerde hedendaagse kunstenaars zoals Mark Wallinger, Liliane Lijn en London Fieldworks. Er zal ook nieuw werk te zien zijn van o.a. Conrad Shawcross en Haseeb Ahmed.

 • Georges Lemaître, Grafiek van de evolutie in de tijd van de straal van het heelal, 1927 © Archives de l'Université catholique de Louvain | Archives Georges Lemaître
  Georges Lemaître, Grafiek van de evolutie in de tijd van de straal van het heelal, 1927 © Archives de l'Université catholique de Louvain | Archives Georges Lemaître
 • © Troika, Time only exists so that not everything happens at once, 2014. Courtesy of the artist
  © Troika, Time only exists so that not everything happens at once, 2014. Courtesy of the artist
 • Katie Paterson, Totality, 2016 © Foto: Ben Blackall, 2016. Courtesy of the Lowry
  Katie Paterson, Totality, 2016 © Foto: Ben Blackall, 2016. Courtesy of the Lowry
 • Georges Vantongerloo, Formation de la Matière, 1951 © Mu.ZEE, www.artinflanders.be
  Georges Vantongerloo, Formation de la Matière, 1951 © Mu.ZEE, www.artinflanders.be

CURATOREN

Thomas Hertog is een bekende Belgische kosmoloog en natuurkundige. Hij studeerde Natuurkunde aan de KU Leuven en promoveerde vervolgens bij Stephen Hawking aan de University of Cambridge in het Verenigd Koninkrijk. Nadien werkte hij als onderzoeker aan de University of California - Santa Barbara in de Verenigde Staten en de Université de Paris VII in Frankrijk. Hij werd in 2005 fellow aan het CERN in Genève. In 2011 werd Hertog benoemd tot hoogleraar aan het Instituut voor Theoretische Fysica van de KU Leuven. Hij leidt er een onderzoeksgroep met als onderwerp de relatie tussen de oerknal en de snaartheorie.


Hannah Redler Hawes is onderzoeker en curator van actuele kunst en heeft zich gespecialiseerd in projecten die sociale, culturele en ethische vragen oproepen binnen het domein van de kunst, data, wetenschappen en technologie. Ze werkt samen met musea, kunstgalerijen en universiteiten overal ter wereld. Naast haar onafhankelijke werk is ze eveneens directeur van het “Data as cultural art” programma aan het “Open Data Institute”. Ze ontwikkelde haar voorliefde voor interdisciplinaire verhalen als hoofd van het Arts Programme aan de Science Museum Group, waar ze werkte van 1999 tot 2014. Hannah doceert, geeft lezingen en schrijft over multidisciplinaire kunst en de praktijk van het cureren. Ze werd opgeleid aan de Norwich School of Art en aan de the Royal College of Art in Londen.

Schermopname 90

PUBLICATIE BIG BANG – DE VERBEELDING VAN HET UNIVERSUM

Naar aanleiding van de twee tentoonstellingen 'Verbeelding van het universum' in M Leuven en 'Voorbij de oerknal' in de Universiteitsbibliotheek verschijnt de publicatie Big Bang - De verbeelding van het universum.

Het boek brengt de verbeelding van het universum - vanaf het neolithicum tot vandaag - in beeld.

Met tekstbijdragen van Barbara Baert, Abdelkader Benali, Thomas Hertog, Jan Van der Stock en vele anderen.

Big Bang - De verbeelding van het universum is verkrijgbaar:

 • In de museumshops van M Leuven en aan de balie van de Universiteitsbibliotheek voor € 49,95
 • Online, wanneer je het KNAL!-Combiticket koopt voor € 44,95
 • In de boekhandel voor € 55

PRAKTISCHE INFO

Tickets

Online verkrijgbaar of aan de balie van de Universiteitsbibliotheek.

Koop het voordelige KNAL!-combiticket en combineer de expo’s in M Leuven met een bezoek aan de tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek.

Covid Safe Ticket

Voor het museum heeft u een Covid Safe Ticket en identiteitsbewijs nodig om toegang te krijgen. Bovendien is het dragen van het mondmasker verplicht. Meer uitleg over het CST vindt u hier.

Tarieven

 • Standaardtarief: € 10
 • Kortingstarief: € 8
 • Combiticket met expo in M Leuven: €16

Meer informatie over kortinghouders.

Toegankelijkheid

Meer info over toegankelijkheid vind je hier.
Vragen over toegankelijkheid
.

Openingsuren

 • Elke dag geopend van 10:00 tot 17:00

Contact

Universiteitsbibliotheek KU Leuven
Mgr. Ladeuzeplein 21
3000 Leuven
+32 (0)16 32 46 60
[email protected]

Tip!

Een andere en even boeiende kijk op de big bang vind je op hetzelfde moment in M Leuven. De tentoonstelling ‘Verbeelding van het universum’ plaatst de fascinatie van kunstenaars voor het ontstaan van het heelal centraal, van de Oudheid tot de 19de eeuw. In M Leuven bekijk je overigens een tweede tentoonstelling van Richard Long.

© KU Leuven Libraries
© KU Leuven Libraries

De universiteitsbibliotheek beklimmen?

Je kan de toren van de universiteitsbibliotheek beklimmen. Op elke verdieping ontdek je iets over de geschiedenis van de bibliotheek en van op de top heb je het mooiste uitzicht over Leuven.

Tip!

Thomas Hertog is ook co-curator van COSMOS, een expo van 24.10 tot 27.02 georganiseerd door het Centre for Innovation and Design (CID) op de site van Grand Hornu, nabij Bergen. Daar zie je hoe de kosmos ook een grote bron van inspiratie is in de wereld van de design en architectuur.