Het kunstwerk 'Oeratoom'
Het intrigerende stadskunstwerk dat Félicie d’Estienne d’Orves voor Leuven maakte, grijpt terug naar de theorie van Georges Lemaître die zo baanbrekend was. Haar 'Oeratoom' is geen klassiek kunstwerk, maar een concept dat de volledige binnenstad inneemt.

1 METER = 10 MILJOEN JAAR TERUG IN DE TIJD
Het kunstwerk neemt de volledige binnenstad in – de symbolische weergave van ons universum. Midden in de stad stelt een centraal medaillon onze positie op aarde voor, vandaag 13,78 miljard jaar na de oerknal. De ring van Leuven symboliseert het begin van ons universum, het oeratoom of dag nul. Naarmate je vanuit het centrum richting de ring wandelt, ga je steeds verder in de ruimte en steeds verder in het verleden. Elke meter die je aflegt, voert je wel 10 miljoen jaar terug in de tijd. Onderweg ontmoet je kleinere medaillons die verschillende sterrenstelsels voorstellen: getuigen van de woelige geschiedenis van ons universum.
IN LEUVEN WANDEL JE DOORHEEN HET UNIVERSUM
Centraal medaillon
Centraal in de stad op het Rector de Somerplein ligt het grootste medaillon van het stadskunstwerk. Het staat voor ons gezichtspunt vanop aarde. Van hieruit kijken wij naar het immense heelal. Deze installatie scant de hemel en toont via ledverlichting welke sterrenstelsels en andere hemellichamen zich op dat moment boven Leuven bevinden en op welke afstand. Je leest ook de snelheid waarmee ze zich van ons verwijderen of dichterbij komen.
80 kleine medaillons
Verspreid in de stad liggen er maar liefst 80 kleine medaillons die verschillende sterrenstelsels voorstellen. Je komt ze vanzelf tegen wanneer je door de stad wandelt. Op elk medaillon vind je ook de leeftijd van het universum op het moment dat het sterrenstelsel in kwestie zijn licht naar ons uitzond.
Sterrenstelsels spotten?
Ontdek de 80 medaillons op deze kaart en ga op verkenning in Leuven centrum. In deze Google Maps vind je, per medaillon, heel wat informatie terug over hun locatie en betekenis.
KOMSISCHE WEETJES OM HET KUNSTWERK BETER TE BEGRIJPEN
CREDITS
Oeratoom, 2022
Een kunstwerk gemaakt door Félicie d’Estienne d’Orves
Een eerbetoon aan Georges Lemaîtres “Hypothese van het oeratoom”, 1931
Wetenschappelijk adviseurs: Thomas Hertog, Jean-Pierre Luminet, Fabio Acero
Wetenschappelijke gegevens: Fabio Acero
Programmering: Fisheye
Productie: Fisheye (centrale ring), Atelier Michel Delarasse (bronzen medallion)
Ontwerpadviseur: Sebastien Wierinck Workshop (SWWS).
Productie: Félicie d’Estienne d’Orves & KU[N]ST Leuven
Producent: Nicolas Wierinck / Archer & Weaver
Een initiatief van: KU[N]ST Leuven, het samenwerkingsverband van stad Leuven en KU Leuven, met de steun van De Nieuwe Opdrachtgevers / Les Nouveaux Commanditaires.
Bemiddelaars: Louise Goegebeur en Julie Goossens