Ga verder naar de inhoud

Het kunstwerk 'Oeratoom'

Het intrigerende stadskunstwerk dat Félicie d’Estienne d’Orves voor Leuven maakte, grijpt terug naar de theorie van Georges Lemaître die zo baanbrekend was. Haar 'Oeratoom' is geen klassiek kunstwerk, maar een concept dat de volledige binnenstad inneemt. Je vindt het kunstwerk in de binnenstad vanaf 28 januari 2022.

Félicie met medaillon Andromeda
Félicie met medaillon Andromeda

1 METER = 10 MILJOEN JAAR TERUG IN DE TIJD

Het kunstwerk neemt de volledige binnenstad in – de symbolische weergave van ons universum. Midden in de stad stelt een centraal medaillon onze positie op aarde voor, vandaag 13,78 miljard jaar na de oerknal. De ring van Leuven symboliseert het begin van ons universum, het oeratoom of dag nul. Naarmate je vanuit het centrum richting de ring wandelt, ga je steeds verder in de ruimte en steeds verder in het verleden. Elke meter die je aflegt, voert je wel 10 miljoen jaar terug in de tijd. Onderweg ontmoet je kleinere medaillons die verschillende sterrenstelsels voorstellen: getuigen van de woelige geschiedenis van ons universum.


IN LEUVEN WANDEL JE DOORHEEN HET UNIVERSUM

 • Félicie op pad met Hildegard van Hove, Helga Gielen, Dirk Baro en Carmiña Caballero
  Félicie op pad met Hildegard van Hove, Helga Gielen, Dirk Baro en Carmiña Caballero
 • Félicie op onderzoek in Leuven
  Félicie op onderzoek in Leuven
 • Félicie presenteert haar project in m Leuven
  Félicie presenteert haar project in m Leuven
 • Teams vergadering met een groep Leuvenaars
  Teams vergadering met een groep Leuvenaars

Centraal medaillon

Centraal in de stad op het Rector de Somerplein ligt het grootste medaillon van het stadskunstwerk. Het staat voor ons gezichtspunt vanop aarde. Van hieruit kijken wij naar het immense heelal. Deze installatie scant de hemel en toont via ledverlichting welke sterrenstelsels en andere hemellichamen zich op dat moment boven Leuven bevinden en op welke afstand. Je leest ook de snelheid waarmee ze zich van ons verwijderen of dichterbij komen.

Ring Leuven = Oeratoom

De ring van Leuven staat voor het begin van het heelal. Georges Lemaître zet in 1931 de wereld op zijn kop wanneer hij zijn hypothese lanceert dat het universum ooit is begonnen vanuit één ‘oeratoom’. Het uiteenvallen van Lemaîtres oeratoom was ‘dag nul’, het moment waarop tijd en ruimte geboren werden.


Meer sterrenstelsels spotten?

Verspreid in de stad liggen er maar liefst 80 kleine medaillons die verschillende sterrenstelsels voorstellen. Je komt ze vanzelf tegen wanneer je door de stad wandelt. Op elk medaillon vind je ook de leeftijd van het universum op het moment dat het sterrenstelsel in kwestie zijn licht naar ons uitzond.

 • Andromeda medaillon Rector de Somerplein
  Andromeda medaillon Rector de Somerplein
 • Wandeling met Félicie en enkele Leuvenaars
  Wandeling met Félicie en enkele Leuvenaars
 • Wandeling met Félicie en Hildegard van Hove
  Wandeling met Félicie en Hildegard van Hove
 • Wandeling met Félicie, Hildegard van Hove en Manuel Vandeweijer
  Wandeling met Félicie, Hildegard van Hove en Manuel Vandeweijer

Andromedastelsel

Andromeda ligt op maar 23 cm van het centrale medaillon. Het is één van de dichtstbij gelegen sterrenstelsels. Op een heldere avond kan je Andromeda met het blote oog waarnemen. Je ziet dan hoe dit sterrenstelsel er 2,2 miljoen jaar geleden uitzag, want het licht deed er 2,2 miljoen jaar over om tot bij ons te geraken. Kijken naar het heelal is kijken in het verleden.

 • Locatie: Rector de Somerplein
 • Reistijd van het licht: 2,2 miljoen jaar
 • Leeftijd universum: 13,78 miljard jaar

GN-z11

GN-z11 is het verste sterrenstelsel dat we vandaag met een ruimtetelescoop kunnen waarnemen. GN-z11 geeft ons een glimp van het ‘baby-universum’, 400 miljoen jaar na de oerknal. Ruimtetelescopen worden steeds sterker en beter. Het zou dus goed kunnen dat we in de toekomst nog wat verder kunnen kijken, nog dichter bij de oerknal.

 • Locatie: Van Waeyenberghpark
 • Reistijd van het licht: 13,4 miljard jaar
 • Leeftijd universum: 400 miljoen jaar