Ga verder naar de inhoud

BLIK OP ONEINDIG

Datum:
vr 15.10.2021
zo 06.02.2022
Locatie: PARCUM
Curator: Liesbet Kusters

Deze bijzondere expo in PARCUM brengt je in hogere sferen. ‘Blik op oneindig’ vertrekt van ons menselijke verlangen om de wereld beter te begrijpen, en onze plaats daarin. Met religieus erfgoed als leidraad, behandelt de tentoonstelling verhalen over schepping, vergankelijkheid en hoop.

C. van Haarlem, Allegory of Hope, 1590-1638 © Abdij van Park
C. van Haarlem, Allegory of Hope, 1590-1638 © Abdij van Park
Christus als Salvator Mundi, Zuid-Nederland, 1500-1510 © Museum Catharijneconvent
Christus als Salvator Mundi, Zuid-Nederland, 1500-1510 © Museum Catharijneconvent

Waar komen we vandaan? Wat doen we hier en waar gaan we naartoe? Het raadsel van onze oorsprong, de vraag naar de zin van het leven en het mysterie van onze eindbestemming: ze zijn zo oud als de mens. De antwoorden die we formuleren, geven ons houvast. Ze helpen om vat te krijgen op het onvatbare en grip op het ongrijpbare. Ze geven ons een plek binnen een oneindig veel groter kosmologisch verhaal.


Utopie?

‘Blik op oneindig’ onderzoekt hoe religie in al haar diversiteit deze levensvragen benadert en de zingevende rol die religieus erfgoed daarin vervult. De objecten in de tentoonstelling illustreren de voortdurende behoefte van de mens om de wereld en de kosmos vorm te geven.

Toch wordt ook duidelijk dat de verklaringen die religie geeft, weer tot nieuwe vragen leiden. Want kunnen we wel grip krijgen op ons bestaan? En meer nog: willen we het mysterie eigenlijk wel ontrafelen?

De tentoonstelling zet je blik op oneindig, van het begin tot het einde.


Met werk uit:

De KBR, het Joods Historisch Museum Amsterdam, het Museum Catharijneconvent, de Universiteitsbibliotheek Leiden en enkele Vlaamse abdijen en kerken.

Marjolijn van Heemstra © Frank Ruiter
Marjolijn van Heemstra © Frank Ruiter

Actuele reflecties

Voor deze tentoonstelling werkt PARCUM samen met de Nederlandse schrijfster Marjolijn van Heemstra. Marjolijn gaat in dialoog met de objecten en thema’s in de tentoonstelling. Met puntige reflecties gekoppeld aan actuele vraagstukken beschouwt ze het menselijke wereldbeeld en de vergankelijkheid van de mens. Haar reflecties zijn te horen in de tentoonstelling.

Marjolijn studeerde theologie. Momenteel werkt ze als dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. Sinds 2019 schrijft ze voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken.

 • Groot Antifonarium van Vorst © PARCUM
  Groot Antifonarium van Vorst © PARCUM
 • © PARCUM
  © PARCUM
 • © PARCUM
  © PARCUM
 • © PARCUM
  © PARCUM
 • © PARCUM
  © PARCUM

CURATOR

Liesbet Kusters is curator van PARCUM, het Museum voor Religieuze Kunst en Cultuur in Abdij van Park te Leuven. Liesbet Kusters studeerde Kunstwetenschappen aan de KU Leuven waar ze in 2012 haar doctoraatstitel behaalde.

PRAKTISCHE INFO

Tickets

Online verkrijgbaar.

Tarieven

 • Standaardtarief: € 12
 • Kortingstarief: € 10
 • De audiogids is inbegrepen in de prijs.

Meer informatie over kortinghouders en groepsbezoeken.

Covid Safe Ticket

Voor het museum heeft u een Covid Safe Ticket en identiteitsbewijs nodig om toegang te krijgen. Bovendien is het dragen van het mondmasker verplicht. Meer uitleg over het CST vindt u hier.

Toegankelijkheid

Meer info over toegankelijkheid vind je hier.
Vragen over toegankelijkheid
.

Openingsuren

 • Van dinsdag tot zondag: 10:00 tot 17:00
 • PARCUM is gesloten op maandag.

Contact

PARCUM
Abdij van Park 7
3001 Leuven
+32 (0)16 27 44 80
bezoek@parcum.be

Tip!

Maak na je bezoek aan de tentoonstelling een wandeling rond de vijvers van de abdij (1 km) en bewonder de abdij vanuit een hele andere hoek.