Ga verder naar de inhoud

De markiezin en de filosoof. Het universum als theater

Datum:
do 18.11.2021
Locatie: M Leuven
UUR: 19:00-20:00

De idee dat wetenschap de verbeelding opzij schuift is een fabeltje. Meer zelfs: verbeelding is essentieel in het wetenschappelijk denken. Prof. em. Geert Vanpaemel – onderzoeker wetenschapsgeschiedenis aan de KU Leuven – neemt je mee naar de 17de eeuw, een periode van heel wat vragen en nieuwe interpretaties rond het universum.

Andreas Cellarius, Harmonia macrocosmia © Universiteitsbibliotheek Amsterdam
Andreas Cellarius, Harmonia macrocosmia © Universiteitsbibliotheek Amsterdam

Partners

In 1609 ontdekte Galilei - Italiaans natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof - een heel nieuw universum. Eeuwenoude interpretaties van de betekenis van sterren en planeten werden zonder meer van tafel geveegd en nieuwe vragen doken op. Is de wereld een grote machine? Hoe bestuurt God al die zonnestelsels in de ruimte? Is er leven op andere planeten? Voer voor zowel wetenschappers als kunstenaars om mee aan de slag te gaan. Hun onderzoek bracht heel wat nieuwe interpretaties tot leven en stelde zelfs de gevestigde orde op aarde in vraag.

Spreker

Prof. em. Geert Vanpaemel doceerde wetenschapsgeschiedenis aan de KU Leuven. Hij deed onderzoek naar de wetenschapsgeschiedenis in de Lage Landen na 1500, in het bijzonder naar de culturele dimensie van wetenschap en de circulatie van kennis.

PRAKTISCHE INFO

De lezing wordt gehouden in het Nederlands en vindt plaats in het forum van M Leuven.

Tickets

Gratis, met online reservatie.

Toegankelijkheid

Meer info over toegankelijkheid vind je hier.
Vragen over toegankelijkheid
.

Contact

M Leuven
Leopold Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
+32 (0)16 27 29 29
info@mleuven.be.