Ga verder naar de inhoud

De Schepping in Prenten

Datum:
ma 18.10.2021
zo 30.01.2022
Tickets: gratis

Genesis verbeeld in Oude Drukken

Het scheppingsverhaal in de Christelijk-Joodse traditie werd eeuwenlang geïllustreerd met het verhaal van de zes dagen van het ontstaan van de hemel en aarde. Het Boek Genesis in het Oude Testament opende met fascinerende afbeeldingen van de creatie van licht en duisternis, de sterren en de maan, de vissen en dieren en de mens. Het verhaal van de zeven dagen van de schepping en het aards paradijs inspireerde vermaarde kunstenaars en boekillustrators om de cyclus te verbeelden in houtsneden, etsen en gravures die in prestigieuze bijbeledities werden opgenomen.

De kleine focustentoonstelling in de Maurits Sabbe Bibliotheek toont geïllustreerde drukken, prentbijbels en bijbeledities die het ontstaan van wereld in beeld brengen, onder andere de Liber Chronicarum van Hartmann Schedel (1493), de Bijbels van Willem Vorsterman (1528) en Jacob van Liesvelt (1535), de Biblia Sacra van Christoffel Plantijn (1583), de Prentbijbel van Pieter de Hondt ( 1728) en een bijzondere kaart van aards paradijs in Athanasius Kirchers‘ Ars magna lucis et umbræ (1671).

Praktische info

Tickets

De tentoonstelling is vrij toegankelijk na aanmelding aan de balie.

Covid Safe Ticket

Voor het museum heeft u een Covid Safe Ticket en identiteitsbewijs nodig om toegang te krijgen. Bovendien is het dragen van het mondmasker verplicht. Meer uitleg over het CST vindt u hier.

Toegankelijkheid

Meer info over toegankelijkheid vind je hier.
Vragen over toegankelijkheid
.

Openingsuren

  • Dagelijks van 9:00 tot 18:00
  • Zaterdag van 9:00 tot 12:30
  • Gesloten op zondagen

Contact

Charles Debériotstraat 26
3000 Leuven
+32 (0)16 32 38 44
gbib@kuleuven.be