Ga verder naar de inhoud

Het oeratoom

Datum:
do 20.01.2022
CURATOREN: De Nieuwe Opdrachtgevers

Vorig jaar nodigden we alle Leuvenaars uit om mee na te denken over een nieuw kunstwerk in de stad. De keuze van de groep geëngageerde Leuvenaars viel op de Franse kunstenares Félicie d’Estienne d’Orves. Het resultaat is even intrigerend als spraakmakend maar dat past perfect bij het thema van de big bang.


Vanaf 20 januari 2022 beleef je de verwondering over het universum met een kunstwerk dat alleen in Leuven thuishoort.

Félicie d'Estienne d'Orves © David Coulon
Félicie d'Estienne d'Orves © David Coulon
Félicie plaatsbezoek_1

EEN NIEUW KUNSTWERK DAT ALLEEN IN LEUVEN THUISHOORT

'Het oeratoom' grijpt terug naar de theorie van Georges Lemaître die zo baanbrekend was. Félicie koos daarom niet voor een klassiek kunstwerk. Haar concept neemt de volledige binnenstad in – voor haar de perfecte symbolische weergave van ons universum. Op maar liefst 80 plaatsen vind je kleine medaillons met voorstellingen van de verschillende sterrenstelsels. Nabij de Sint-Pieterskerk zie je een grote voorstelling van 'het oeratoom' – het begin van tijd en ruimte en dus van ons allemaal. Deze installatie scant de hemel en toont via ledverlichting welke sterrenstelsels zich op dat moment boven Leuven bevinden én op welke afstand.

'Het oeratoom' brengt het heelal dus dichter bij Leuven en bij iedereen die er woont, werkt of verblijft. Het fascinerende werk van Félicie d’Estienne d’Orves geeft perfect weer waar Leuven voor staat: door vernieuwing, creativiteit en grenzen verleggen een breder zicht op de wereld krijgen - en op de kosmos.

Felicie

KUNSTENAAR

Het werk van Félicie d'Estienne d'Orves combineert licht, sculptuur en nieuwe technologieën. Haar onderzoek richt zich op visie, de processen en conditionering ervan. Haar immersieve installaties gebruiken een fenomenologische benadering van de werkelijkheid, ze onderstrepen de perceptie van tijd als een continuüm. Sinds 2014 richtte de onderzoeker van de kunstenaar zich op ruimte in relatie tot astrofysica en het bestuderen van de natuurlijke lichtcycli.

OPDRACHTGEVERS

Carmiña Caballero, Carolien Coenen, Dirk Baro, Frank Luyts, Freyia Han, Hanne Reumers, Helga Gielen, Hildegard Van Hove, Jan Weynants, Jeroen Reumers, Joris Van Damme, Kristel van den Boom, Lutgarde De Haes, Manuel Van De Weijer, Martine De Flander, Mieke Vanbergen, Myriam Tollet, Radegonda Bröde, Saskia Gheysens, Wim Roeckx

Met dank aan Maarten Soete, Christel Dusoleil en Veerle Van Schoelant.

Ook interessant

© Charlotte Peys
© Charlotte Peys

Als vuurwerk

do 16.12.2021
di 18.01.2022
de Bib Leuven Tweebronnen
Meer info
Photo Voice Expo
Photo Voice Expo

Oproep: Photo Voice Expo

do 13.01.2022
zo 16.01.2022
The Living Room, Historisch stadhuis
Meer info
Muzzle Flash

Installatie Sarah Pickering

di 16.11.2021
zo 16.01.2022
College De Valk
Meer info