Ga verder naar de inhoud

Karlheinz Stockhausen - Stimmung (Silbersee)

Datum:
do 02.12.2021
UUR: 20:30

Stockhausen’s kosmische meesterwerk Stimmung gebracht door het avontuurlijke Nederlandse collectief Silbersee, onder de indrukwekkende koepel van de ‘dome’.

Stockhausen © Silbersee. Foto: Jan van den Bossche
Stockhausen © Silbersee. Foto: Jan van den Bossche

Partners

© Jan van den Bossche
© Jan van den Bossche

Een halve eeuw na de creatie in 1968 brengt Silbersee het ooit controversiële, inmiddels klassieke maar nog steeds zelden te horen werk Stimmung van Karlheinz Stockhausen. Het is de eerste westerse compositie die volledig is opgebouwd uit zogenaamde boventonen. Zes zangers, elk voorzien van een microfoon, produceren een nieuw klankspectrum op basis van een voor het publiek niet hoorbare grondtoon. Het was een mijlpaal in de muziekgeschiedenis van de twintigste eeuw. Stockhausen opende met dit werk een nieuwe weg voor zichzelf, maar ook voor veel andere componisten.

Stockhausens inspiratie voor Stimmung reikt van Mexicaanse ruïnes tot de sneeuw op het bevroren water van aan de kust van Connecticut, waar hij in de winter van 1968 aan Stimmung werkte. Het stuk is opgebouwd uit 51 delen, die ‘momenten’ genoemd worden. Tijdens 29 daarvan worden namen van goden en godinnen en verschillende culturen uitgeroepen, van Azteekse tot oud-Griekse. Daarnaast gebruikt Stockhausen zelf geschreven erotische gedichten.


Reacties

“De zes zangers van het vocale ensemble Silbersee maakten in de verduisterde grote zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ van Stimmung een betoverende ervaring.” - Het Parool

“… een heel geconcentreerde uitvoering, waarin niets afleidt van de bijna bovenwereldse zang." - Theaterkrant ★★★★

Credits

Muziek Karlheinz Stockhausen – Stimmung (1968) | muzikale leiding Romain Bischoff | co-muzikale leiding Arnout Lems |zang Michaela Riener, Katharine Dain, Fanny Alofs, Edward Leach, Arnout Lems, Marijn Zwitserlood |sound design Maurits Thiel, Wouter Snoei | lichtontwerp Jeroen Smith

PRAKTISCHE INFO

Liveconcert met 360° visuals om 20:30 (60').

Het gaat om een zittende voorstelling achter gesloten deuren. Kom zeker op tijd, want laatkomers worden niet meer binnengelaten.

Tickets

Online verkrijgbaar.

Tarieven

  • Standaardtarief: € 18
  • Korting met Cultuurkaart KU Leuven & STUKkaart: € 14

Covid Safe Ticket verplicht

Voor het hele KNAL! Planetarium Music Festival heeft u een Covid Safe Ticket en identiteitsbewijs nodig om toegang te krijgen tot de KNAL! Dome. Meer uitleg over het CST vindt u hier.

Het dragen van een mondmasker is verplicht tijdens de shows.

Toegankelijkheid

De dome is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Vragen over toegankelijkheid.

Wachtlijsten

  • Mogelijk worden er nog extra tickets aangekondigd aan het begin van het festival, afhankelijk van de zaalbezetting. Hou onze communicatiekanalen dus in het oog.
  • Als je geen ticket hebt kunnen bemachtigen voor een voorstelling, kan je het altijd nog proberen via de avond-wachtlijst. Op de avond zelf zijn er soms lege zitjes (bijvoorbeeld van mensen die onverwachts niet komen opdagen), die we opvullen met een 'laissez-passer' - een last-minute kaartje. Aanmelden voor die nieuwe wachtlijst kan vanaf 19:00 bij het onthaal aan de Dome ter plaatse. Je hebt geen garantie op een plaats, maar het is het proberen waard.

Contact

STUK
Naamsestraat 96
3000 Leuven
+ 32 (0)16 32 03 00
info@stuk.be

Tip!

Combineer dit met KNAL! 360° Videos: Victor De Roo & Lewi Moors / Fatima Al Qadiri & Transforma

> 19u (30’)
> Tickets: € 5