Ga verder naar de inhoud

KNAL! 360° Videos

Datum:
do 25.11.2021
za 04.12.2021
UUR: 19:00

Elke dag brengt KNAL! een selectie van immersieve dome films gemaakt door wereldvermaarde namen uit de elektronische muziek en mediakunst. Op het programma staat een nieuwe samenwerking tussen de Britse elektronica-muzikant Actress en de Los Angeles-based videostudio Actual Objects, naast werken van Joanie Lemercier en Fatima Al Qadiri & Transforma. Ook presenteert KNAL! een gloednieuwe audiovisuele creatie van Het Depot-resident Victor De Roo in samenwerking met Lewi Moors.

TICKETS

Fatima Al Qadiri & Transforma © Mathias Völzke
Fatima Al Qadiri & Transforma © Mathias Völzke

Partners

STUK,
Actress and Actual Objects: Grey Interiors © Actress and Actual Objects 2021
Actress and Actual Objects: Grey Interiors © Actress and Actual Objects 2021

Grey Interiors

Actress & Actual Objects (2021)

De Britse muzikant Darren J. Cunningham alias Actress presenteert samen met het kunstenaarscollectief Actual Objects de post-industriële symfonie Grey Interiors. Deze driedelige compositie stelt onze beschaving voor als een geïmplodeerde ruimte zonder waarneembare zwaartekracht, waarin alleen drijvende machine-onderdelen en rottende objecten overblijven - als citaten zonder referentiesysteem. Zwevend in een sombere saus van ether, neemt Grey Interiors ons mee naar buitenaardse landschappen van voorbij de mensheid.

 • DO 25.11, ZA 27.11, MA 29.11, WO 1.12 & VR 3.12
 • 19:00 (20')

Een project van Actress & Actual Objects / Producer: Darren Cunningham / Production Supervisor: Georgios Mavrikos / Postproduction Video: Florian Meyer / Spatial Sound Mixing: Timo Bittner / Een coproductie van: Berliner Festspiele / The New Infinity & Stiftung Planetarium Berlin

Joanie Lemercier - Nebulae © JF1
Joanie Lemercier - Nebulae © JF1

Nebulae

Joanie Lemercier, met muziek van Joshua Sabin (2019)

Beleef met Nebulae een unieke reis door de kosmos en door de tijd: vertrek vanuit een vertrouwd landschap en richt je op de sterren en verder. Verken sterrenstelsels, constellaties en wees getuige van verschillende betoverende kosmische gebeurtenissen uit het verleden. Nebulae is een audiovisuele film met een artistieke interpretatie van ons stellaire universum door Studio Joanie Lemercier.

 • DO 25.11, ZA 27.11, MA 29.11, WO 1.12 & VR 3.12
 • 19:00 (14')

Concept & visuals: Joanie Lemercier / Productie: Juliette Bibasse / Software-ontwikkeling: Sebastiano Barbieri, Nikolay Matveiev, Kyle McLean (Everyoneishappy) / Muziek: Joshua Sabin (by permission from Multiverse Media Publishing and Subtext Recordings) / In opdracht van: MEDIAPRO & Sónar+D 2019

Fatima Al Qadiri & Transforma © Mathias Völzke
Fatima Al Qadiri & Transforma © Mathias Völzke

Extraordinary Alien

Fatima Al Qadiri & Transforma (2019)

Het videowerk ‘Extraordinary Alien’ is gebaseerd op de Amerikaanse visumclassificatie voor kunstenaars: ‘alien with extraordinary ability’. Het speelt met de dubbele betekenis van het woord ‘alien’ en de notie dat alle buitenaardse wezens inherent buitengewoon zijn, vanuit ons perspectief als nederige aardbewoners. Dit verklaart onze drang om in sciencefictionfilms te weten te komen hoe een alien er uitziet. Vaak blijkt de onthulling een teleurstelling: het buitenaardse wezen voldoet zelden aan onze buitengewone verwachtingen.

Hoe komt het dat onze verbeelding niet in staat is een aantrekkelijke buitenaardse vorm te creëren, behalve de schaarse selectie die door Hollywoodfilms in stand wordt gehouden? In dit werk maken Fatima Al Qadiri en Transforma gebruik van eenvoudige, alledaagse materialen om texturen te maken die eruitzien als planeetoppervlakken, melkwegstelsels en buitenaardse huiden. Deze materialen worden opzettelijk gebruikt om de sciencefiction-kwaliteiten van gewone aardse objecten te benadrukken. De soundtrack is gebaseerd op één enkel muzikaal motief dat voortdurend wordt herhaald, maar zich nooit volledig prijs geeft. Net als de alien die zich niet volledig onthult.

 • VR 26.11, DI 30.11, DO 2.12 & ZA 4.12
 • 19:00 (20')

Muziek: Fatima Al Qadiri / Video: Transforma (Luke Bennett, Baris Hasselbach, Simon Krahl) / Mixing: James Kelly / Spatialisatie: Koenraad Ecker

Victor De Roo & Lewi Moors © Lewi Moors
Victor De Roo & Lewi Moors © Lewi Moors

De dag voor de dag zonder gisteren

Victor De Roo & Lewi Moors (2021)

Wat was er voor de oerknal? De wetenschap biedt hierop geen concreet antwoord: er zijn gewoonweg geen data voorhanden. Het was alles en tegelijk ook niets. Georges Lemaître noemde het “een dag zonder gisteren”, Stephen Hawking spreekt van “een imaginaire tijd”.

In dit audiovisuele werk brengen de Leuvense kunstenaar Lewi Moors en muzikant Victor De Roo (Het Depot resident) hun interpretatie van die tijd: een staat van bewusteloosheid, waarin de concepten tijd en ruimte onbestaande zijn, als de roes die voorafgaat aan de ontnuchtering. Niet volgens de regels van de wetenschap, wel volgens die van de kunst.

 • VR 26.11, DI 30.11, DO 2.12 & ZA 4.12
 • 19:00 (15')

Een project van Het Depot/ Productie: Het Depot voor KNAL! Planetarium Music Festival 2021/ Muziek: Victor De Roo / Visuals: Lewi Moors / Mix & Master: Paulo Rietjens

PRAKTISCHE INFO

Dagelijkse screening om 19:00 (30’) met afwisselend programma.

Het gaat om een zittende voorstelling achter gesloten deuren. Kom zeker op tijd, want laatkomers worden niet meer binnengelaten.

Tickets

Tarieven

 • Eenheidsprijs: €5

Covid Safe Ticket verplicht

Voor het hele KNAL! Planetarium Music Festival heeft u een Covid Safe Ticket en identiteitsbewijs nodig om toegang te krijgen tot de KNAL! Dome. Meer uitleg over het CST vindt u hier.

Het dragen van een mondmasker is verplicht tijdens de shows.

Toegankelijkheid

De dome is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Vragen over toegankelijkheid.

Wachtlijsten

 • Mogelijk worden er nog extra tickets aangekondigd aan het begin van het festival, afhankelijk van de zaalbezetting. Hou onze communicatiekanalen dus in het oog.
 • Als je geen ticket hebt kunnen bemachtigen voor een voorstelling, kan je het altijd nog proberen via de avond-wachtlijst. Op de avond zelf zijn er soms lege zitjes (bijvoorbeeld van mensen die onverwachts niet komen opdagen), die we opvullen met een 'laissez-passer' - een last-minute kaartje. Aanmelden voor die nieuwe wachtlijst kan vanaf 19:00 bij het onthaal aan de Dome ter plaatse. Je hebt geen garantie op een plaats, maar het is het proberen waard.

Contact

STUK
Naamsestraat 96
3000 Leuven
+ 32 (0)16 32 03 00
info@stuk.be

Tip!

Combineer de screening met een livevoorstelling, steeds om 20:30 & om 22:00.