Ga verder naar de inhoud

Onderwijs

Het stadsfestival KNAL! laat je leerlingen zien, horen en voelen hoe de big bang tot op de dag van vandaag kunst en wetenschap inspireert.

Tal van partners vertellen het wonderlijke verhaal van de oerknal vanuit verschillende perspectieven. Bij de expo’s ben je welkom voor rondleidingen en kom je alles te weten over de big bang in de beeldende kunst. Of laat je verwonderen en droom weg tijdens de voorstellingen voor iedereen vanaf 8 jaar. Gaan je leerlingen liever zelf aan de slag? Beleef de oerknal tijdens de workshops en belevingsparcoursen. Een dag vol experiment gegarandeerd!

Kom samen met je klas kijken, beleven, experimenteren - in het najaar van 2021!

Uitgelicht

©Nathan Jennings

LICHT UIT, STERREN AAN

18.10.2021 31.12.2021
Locatie: Op school

Secundair onderwijs - Leerlingen meten de lichtvervuiling op hun schooldomein en voeren acties uit om de lichtuitstoot te verminderen. Daardoor kunnen ze beter het sterrenbeeld waarnemen dat ze hebben geadopteerd. Elke actie levert een symbolische ster op en zo wordt Leuven een sterrenstad. Ad astra!

©Nik Shuliahin
©Nik Shuliahin

MOESTUIN, WE HAVE A PROBLEM

18.10.2021 30.11.2021
Locatie: Op school

Secundair onderwijs - Leerlingen onderzoeken op hun schooldomein de mogelijkheden van ruimtelandbouw en om gewassen te kweken. Zoals marsgroenten waarmee ze een schoolmenu kunnen maken tijdens de Week van de Friet. Elke actie levert een symbolische ster op en zo wordt Leuven een sterrenstad. Ad astra!

©Andy Merregaert
©Andy Merregaert

'VERBEELDING VAN HET UNIVERSUM' & 'RICHARD LONG'

25.10.2021 14.01.2022
Locatie: M Leuven

Secundair onderwijs - Een rondleiding die nieuwe perspectieven werpt op kunst, wetenschap en wat het betekent om ‘mens’ te zijn.

©Andy Merregaert
©Andy Merregaert

'VERBEELDING VAN HET UNIVERSUM' & 'RICHARD LONG'

25.10.2021 14.01.2022
Locatie: M Leuven

Lager onderwijs - In deze interactieve rondleiding, uitermate geschikt voor curieuze-neuze-mosterdpotten, ontdekken jouw leerlingen nationale en internationale kunstwerken van de oudheid tot de 19e eeuw. Maar ook hedendaagse kunst komt aan bod. We nemen de tijd om kunst te ontdekken, te onderzoeken, verhalen te vertellen en zelf te verbeelden.

©Zourab Moussaev
©Zourab Moussaev

OPENDEURDAG FACULTEIT WETENSCHAPPEN

16.01.2022 16.01.2022
Locatie: KU Leuven

Lager & secundair onderwijs - De Faculteit Wetenschappen van de KU Leuven opent haar deuren speciaal voor jou op zondag 16 januari 2022. Ontdek en beleef verschillende wetenschapsdomeinen aan de hand van ‘do-experimenten’.

Kom langs met je klas en bewandel het pad langs de wetenschap.

©Margit Vantoortelboom
©Margit Vantoortelboom

SPACE BELEVINGSPARCOURS

10.12.2021 11.12.2021
Locatie: maakleerplek

Lager & secundair onderwijs - Een belevingsparcours voor toekomstige astronauten.

Ga je samen met ons op onderzoek naar de ruimtevaart? Dompel je onder in ons SPACE-iaal belevingsparcours voor kids en jongeren.

Explosief

EXPLOSIEF!

30.11.2021 30.01.2022
Locatie: De Garage (OPEK)

Lager & secundair onderwijs - Een ontploffing, letterlijk. Een ontploffing, figuurlijk. In deze workshops starten we onze ontdekkingstocht door de verschillende kunstdisciplines met een knal.

Fabuleus wat was en wat nu in overzicht als knal

WAT WAS EN WAT NU

06.12.2021 10.12.2021
Locatie: OPEK

Lager & secundair onderwijs - Waarom is alles zoals het is? Wat was er voordat alles er was? En zal het er straks nog zijn of is er dan alleen nog maar niets? "Wat was en wat nu" is een beeldende, fysieke kinderproductie over het ontstaan van… alles.

Dialooggidsen ©Cedric Verhelst
Dialooggidsen ©Cedric Verhelst

DIALOOGRONDLEIDING 'BLIK OP ONEINDIG'

22.10.2021 16.01.2022
Locatie: PARCUM

Secundair onderwijs - In een dialoogrondleiding gaat onze gids samen met je klas in dialoog met iemand met een andere culturele achtergrond. Hoe ziet een moslim het scheppingsverhaal? En hoe zit dat bij boeddhisten? Kom heel wat te weten over verschillen en gelijkenissen tussen religies en culturen!

C. van Haarlem, Allegory of Hope © Abdij van Park
C. van Haarlem, Allegory of Hope © Abdij van Park

DE IDEALE SCHEPPING

22.10.2021 16.01.2022
Locatie: PARCUM

Secundair onderwijs - Hoe ziet de ideale schepping er volgens jou uit? Schep jij de wereld precies zoals ze is of pak je het helemaal anders aan? In dit interactieve spel creëer je met je klas een alternatieve wereld. Hoe ga je om met de natuur en het klimaat? Wat met man en vrouw? En cultuur en religie?

© Andy Holden, Eyes in Space, courtesy of the artist
© Andy Holden, Eyes in Space, courtesy of the artist

KLASBEZOEK 'VOORBIJ DE OERKNAL'

22.10.2021 16.01.2022
Locatie: Universiteitsbibliotheek Leuven

Secundair onderwijs - In dit majestueuze historische kader beleef je een tentoonstelling op het snijvlak van kunst en wetenschap. Een verrassende bigbang-ervaring!

Aangepast_Onzin voor gevorderden

ONZIN VOOR GEVORDERDEN

14.01.2022 14.01.2022
Locatie: Schouwburg

Secundair onderwijs - Hoe onderscheiden we kwakzalvers van genieën?

Waarom geloven nog steeds zoveel mensen dat de aarde plat is, de maanlanding nooit heeft plaatsgevonden en de verschrikkelijke sneeuwman echt bestaat? Een voorstelling vol verwondering over kritisch denken en de kracht van een goed verhaal.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Abonneer je op de nieuwsbrief van KU[N]ST Leuven en alle festival-updates en ticketinfo komen in je mailbox.

Bezoeken

EEN EXPO IN GROEP BEZOEKEN?

Hopelijk mag je vanaf oktober weer vrij en veilig genieten in een grote groep. Zodra nieuwe maatregelen bekend zijn, lees je hier hoe je tickets voor een groepsbezoek plant.

© Mathias Völzke
© Mathias Völzke

PLANETARIUM MUSIC FESTIVAL

Een kosmische 'dome’ op het Martelarenplein in Leuven. Say what? Tijdens het Planetarium Music Festival van KNAL! zal je ondergedompeld worden in 360° visuals en muziek van Belgische en internationale toppers. Klaar voor een audiovisuele trip naar de ruimte?


Bekijken
© Andy Holden, Eyes in Space, courtesy of the artist
© Andy Holden, Eyes in Space, courtesy of the artist

VIER EXPO’S MET EEN UNIEK KARAKTER

KNAL! verwelkomt je op maar liefst vier tentoonstellingen met unieke stukken uit binnen- en buitenland. Wat deze expo’s verbindt? De big bang en de fascinatie voor de kosmos.

Bekijken
Origineel - CB- Big Bang band

100% KNAL! evenementen

Omdat het straks weer mag. Omdat het straks weer kan. En omdat we er allemaal zoveel zin in hebben. Het uitgebreide evenementenprogramma presenteren we in september. Hou jezelf, kinderen of vrienden vast want het zal knallen als nooit tevoren.

Bekijken