Ga verder naar de inhoud

Primeval Atom

Datum:
wo 01.12.2021
CURATOREN: De Nieuwe Opdrachtgevers

Vorig jaar nodigden we alle Leuvenaars uit om mee na te denken over een nieuw kunstwerk in de stad. De keuze van de groep geëngageerde Leuvenaars viel op de Franse kunstenares Félicie d’Estienne d’Orves. Het resultaat is even intrigerend als spraakmakend maar dat past perfect bij het thema van de big bang.


Vanaf 1 december beleef je de verwondering over het universum met een kunstwerk dat alleen in Leuven thuishoort.

Félicie d'Estienne d'Orves © David Coulon
Félicie d'Estienne d'Orves © David Coulon
Félicie plaatsbezoek_1

EEN NIEUW KUNSTWERK DAT ALLEEN IN LEUVEN THUISHOORT

Primeval Atom – ofwel Oeratoom – grijpt terug naar de theorie van Georges Lemaître die zo baanbrekend was. Félicie koos daarom niet voor een klassiek kunstwerk. Haar concept neemt de volledige binnenstad in – voor haar de perfecte symbolische weergave van ons universum. Op maar liefst 80 plaatsen vind je kleine medaillons met voorstellingen van de verschillende sterrenstelsels. Nabij de Sint-Pieterskerk zie je een grote voorstelling van het oeratoom – het begin van tijd en ruimte en dus van ons allemaal. Deze installatie scant de hemel en toont via ledverlichting welke sterrenstelsels zich op dat moment boven Leuven bevinden én op welke afstand.

Primeval Atom brengt het heelal dus dichter bij Leuven en bij iedereen die er woont, werkt of verblijft. Het fascinerende werk van Félicie d’Estienne d’Orves geeft perfect weer waar Leuven voor staat: door vernieuwing, creativiteit en grenzen verleggen een breder zicht op de wereld krijgen - en op de kosmos.

Felicie

KUNSTENAAR

Het werk van Félicie d'Estienne d'Orves combineert licht, sculptuur en nieuwe technologieën. Haar onderzoek richt zich op visie, de processen en conditionering ervan. Haar immersieve installaties gebruiken een fenomenologische benadering van de werkelijkheid, ze onderstrepen de perceptie van tijd als een continuüm. Sinds 2014 richtte de onderzoeker van de kunstenaar zich op ruimte in relatie tot astrofysica en het bestuderen van de natuurlijke lichtcycli.

OPDRACHTGEVERS

Carmiña Caballero, Carolien Coenen, Dirk Baro, Frank Luyts, Freyia Han, Hanne Reumers, Helga Gielen, Hildegard Van Hove, Jan Weynants, Jeroen Reumers, Joris Van Damme, Kristel van den Boom, Lutgarde De Haes, Manuel Van De Weijer, Martine De Flander, Mieke Vanbergen, Myriam Tollet, Radegonda Bröde, Saskia Gheysens, Wim Roeckx

Met dank aan Maarten Soete, Christel Dusoleil en Veerle Van Schoelant.

Ook interessant

M-useumnacht, 2019 © Rob Stevens
M-useumnacht, 2019 © Rob Stevens

Museumnacht KNAL!t

wo 17.11.2021
M Leuven, Universiteitsbibliotheek Leuven
Meer info
Maria Clara Eimmart, Volle maan, 1693-98 © Museo della Specola, Università di Bologna
Maria Clara Eimmart, Volle maan, 1693-98 © Museo della Specola, Università di Bologna

VERBEELDING VAN HET UNIVERSUM

vr 22.10.2021
zo 16.01.2022
M Leuven
Meer info
© Jan Ryckaert
© Jan Ryckaert

In de Palm van je Hand

vr 22.10.2021
za 27.11.2021
SLAC ]vitrine (Craenendonck)
Meer info