Ga verder naar de inhoud

RICHARD LONG

Datum:
vr 22.10.2021
zo 20.03.2022
Locatie: M Leuven
Curator: Eva Wittocx

Het stadfestival sloot haar deuren op 30 januari 2022.
Door
de Corona maatregelen werd dit partner event uitgesteld en vindt het buiten de festivalperiode plaats.

De Britse kunstenaar Richard Long laat zich inspireren door het universum en ziet dit naast de natuur als een van zijn belangrijkste inspiratiebronnen.

Richard Long heeft de manier waarop we naar een sculptuur kijken veranderd. In zijn werk herschikt hij natuurlijke materialen zoals stenen en hout in oervormen die naar de kosmos en het universum verwijzen.

Richard Long, Quiet Skies Circle, 2020. Delabole slate. 11 x 220 x 220 cm © Richard Long; Courtesy Lisson Gallery.
Richard Long, Quiet Skies Circle, 2020. Delabole slate. 11 x 220 x 220 cm © Richard Long; Courtesy Lisson Gallery.

Partners

© Richard Long, Spring, 2019, courtesy of the Konrad Fischer Galerie
© Richard Long, Spring, 2019, courtesy of the Konrad Fischer Galerie

INSPIRATIE

Richard Long heeft vooral wandelen het medium van zijn kunst gemaakt, waarbij de natuur en verwilderde landschappen zijn belangrijkste inspiratie vormen. Tijdens zijn lange wandelingen overal ter wereld maakt hij onderweg vaak sculpturen, als sporen van doorgang en transformatie. Zijn werk in geometrische vormen benadrukt zowel de orde als de diversiteit van de kosmos. Ze kunnen gezien worden als metaforen voor het bestaan en zijn een neerslag van zijn ideeën over reizen, plaatsen, afstanden, tijd, ruimte en beweging.


NATUUR ALS KUNST

Richard Long is zowel gefascineerd door hedendaagse ideeën als door de prehistorie. Hij hanteert klassieke geometrische vormen zoals lijnen en cirkels in relatie tot bergen, woestijnen, kustlijnen, graslanden, rivieren en sneeuwlandschappen. Vergankelijkheid is een belangrijk aspect van zijn werk in de natuur. Hij gebruikt voornamelijk ruwe vulkanische gesteentes, drijfhout, water, soms leisteen, naast zijn eigen voetstappen. Zijn modderwerken in binnenruimtes, gemaakt met zijn eigen handafdrukken, kunnen gezien worden als een verwijzing naar prehistorische grotschilderingen. Richard Long beschrijft elk van zijn afzonderlijke werken als eenvoudig, hoewel er toch complexiteit optreedt door de diverse media die hij gebruikt: fotografie, tekstwerken, sculpturen, publicaties, tekeningen en modderwerken.

"Bij het maken van een wandeling, volg je de hele geschiedenis van de mensheid, vanaf de vroege migraties te voet uit Afrika die mensen over de hele wereld brachten."

Richard Long
Richard Long pictured in front of his work, Muddy Water Circle, installed at Frieze Masters, 2013 © Richard Long; Courtesy Lisson Gallery. Photography by James Wainman.
Richard Long pictured in front of his work, Muddy Water Circle, installed at Frieze Masters, 2013 © Richard Long; Courtesy Lisson Gallery. Photography by James Wainman.

KUNSTENAAR

Sir Richard Julian Long (°1945) is een Engelse kunstenaar die woont en werkt in Bristol. Hij studeerde aan de Saint Martin's School of Art in Londen. In 1976 vertegenwoordigde hij zijn land op de Biënnale van Venetië. Hij won verschillende prestigieuze prijzen en nam wereldwijd deel aan een indrukwekkende lijst van tentoonstellingen. Zijn werk is aanwezig in de belangrijkste publieke en private collecties.

 • Richard Long, Muddy Water Circle, 1994. Clay on black wall; dimensions variable © Richard Long; Courtesy Lisson Gallery. Photography by Ken Adlard
  Richard Long, Muddy Water Circle, 1994. Clay on black wall; dimensions variable © Richard Long; Courtesy Lisson Gallery. Photography by Ken Adlard
 • Richard Long, Heaven and Earth Circle, 2002, installation view, 2019, De Pont Museum, Tilburg. Courtesy Galerie Tschudi, Zuoz (Switzerland) and the artist. © photo: Gert van Rooij
  Richard Long, Heaven and Earth Circle, 2002, installation view, 2019, De Pont Museum, Tilburg. Courtesy Galerie Tschudi, Zuoz (Switzerland) and the artist. © photo: Gert van Rooij
 • Richard Long, Time and Distance Distance and Time 2014, courtesy the artist and Konrad Fischer Galerie
  Richard Long, Time and Distance Distance and Time 2014, courtesy the artist and Konrad Fischer Galerie
 • Richard Long, installation view, courtesy the artist and Konrad Fischer Galerie
  Richard Long, installation view, courtesy the artist and Konrad Fischer Galerie

CURATOR

Eva Wittocx is curator en verantwoordelijke hedendaagse kunst in M Leuven. Na haar studie Kunstwetenschappen aan de KU Leuven, startte Eva Wittocx als curator in het S.M.A.K. in Gent. Daarna verbond zij zich aan het Kunstencentrum STUK in Leuven. Sinds 2009 is Eva Wittocx curator en verantwoordelijke hedendaagse kunst voor M Leuven. In 2017 vertegenwoordigde ze België op de Biënnale van Venetië, als curator met kunstenaar Dirk Braeckman.

PRAKTISCHE INFO

Tickets

Online verkrijgbaar en aan de balie van M Leuven.

Koop het voordelige KNAL!-combiticket en combineer de expo’s in M Leuven met een bezoek aan de tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek.

Tarieven

 • Standaardtarief: € 12
 • Kortingstarief: € 10
 • Combiticket met expo in de Universiteitsbibliotheek : €16

Meer informatie over kortinghouders en groepsbezoeken.

Covid Safe Ticket

Voor het museum heeft u een Covid Safe Ticket en identiteitsbewijs nodig om toegang te krijgen. Bovendien is het dragen van het mondmasker verplicht. Meer uitleg over het CST vindt u hier.

Toegankelijkheid

Meer info over toegankelijkheid vind je hier.
Vragen over toegankelijkheid
.

Openingsuren

 • Elke weekdag geopend van 11:00 tot 18:00
 • Donderdag van 11:00 tot 22:00
 • M Leuven is gesloten op woensdagen.

Contact

M Leuven
Leopold Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
+32 (0)16 27 29 29
info@mleuven.be.