Ga verder naar de inhoud

Space Days

Datum:
za 04.12.2021
ORGANISATOREN: prof. dr. Conny Aerts, prof. dr. Katrien Kolenberg, dr. Clio Gielen, Kris Vanderhauwaert & Sofie Missorten
UUR: 10:00-22:00

Verruim je blik op de ruimte met buitenaardse workshops, inspirerende lezingen, unieke interviews en topstukken van ESA. Tijdens de ‘Space Days’ staat de hele bibliotheek in het teken van de ruimtevaart! Op zaterdag 4 december lanceren we een waanzinnige missie naar de ruimte. Lieven Scheire en een heleboel bekende wetenschappers nemen je mee op sleeptouw. Klaar voor de countdown?

Droom mee van een reis naar de maan met kandidaat-astronaut Hetty Helsmoortel, ontdek met Lieven Scheire de uitdagingen van de ruimtevaart, steek je handen uit de mouwen tijdens tal van Nerdland workshops, stel live-vragen aan echte astronauten en bewonder indrukwekkende ruimtevaarttuigen.

Tickets of inschrijvingen vanaf 27 oktober beschikbaar!

In het kader van het Impulsprogramma Vlaamse Ruimtevaarteconomie van Vlaams minister Hilde Crevits.

Ontdek hier het programma op vrijdag 3 december 2021 gericht op bedrijven, professionals, het onderwijs en laatstejaarsstudenten (BSc, MSc, PhD) in STEM met interesse in ruimtevaart.

© Franky & Leo Timmers
© Franky & Leo Timmers

Franky - voorleessessie & workshop van Leo Timmers

Illustrator en schrijver Leo Timmers leest voor uit zijn boek Franky, een fantasievol verhaal over een jongen die gelooft dat er op verre planeten robots wonen. Aansluitend is er een workshop waar Leo samen met de kinderen een reuzemobiel maakt met planeten, robots en raketten.

Leo Timmers begon op zijn twaalfde al strips te tekenen. Na zijn studies publiciteit en grafische vormgeving ging hij aan de slag als illustrator. Hij illustreerde boekcovers, prentenboeken en maakte talloze covers en illustraties voor Humo. Zijn boeken verschijnen inmiddels in meer dan 25 landen. Verschillende van zijn boeken worden momenteel bewerkt voor tv.

 • Voor kinderen vanaf 4 jaar
 • van 14:00 tot 14:50 & van 15:30 tot 16:20
Reisnaardesterren vanombergen

Space Quiz for Kids: ‘Reis naar de sterren’

Angelique Van Ombergen en Stijn Ilsen schreven samen het fijne boek ‘Reis naar de sterren’. En meer dan dat... ze stelden ook een heuse Space Quiz samen! Ben jij een echte ruimtevaarder in spe? Dan is dit iets voor jou. Doe mee en toon wat een topper jij bent als het over astronauten, raketten en satellieten gaat. Dat de beste moge winnen!

 • Voor kinderen vanaf 6 jaar
 • Van 11:00 tot 11:30 & van 13:30 tot 14:00
 • Kinderen kunnen zowel alleen als samen met hun ouders deelnemen.
Doeboeken voor kleine nerds
Doeboeken voor kleine nerds

Ga mee op missie en experimenteer

Kom zelf 4 van de 1001 doe-opdrachten uitvoeren die je tegenkomt in de ‘Doeboeken voor kleine nerds’ van Lieven Scheire.

 • Voor kinderen vanaf 6 jaar
 • Van 10:30 tot 12:30 & van 13:30 tot 16:30
 • Ieder half uur start er een nieuwe groep van max. 10 kinderen per tafel

Aanwezigheid bij de workshops van Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel op regelmatige tijdstippen doorheen de dag.

1. Bouw een waterraket

Wist je dat je een lege plastic fles kan omtoveren tot je eigen ruimteraket die -enkel aangedreven door water en spierkracht- tot wel tientallen meters hoog kan vliegen? Samen maken we een waterraket en we leggen meteen ook uit waarom ze zo goed werkt!

2. “Houston we’ve got a problem”: zelf een microfoon bouwen

Wat doe je wanneer je in je ruimteraket miljoenen kilometers van huis bent en je communicatiesysteem begeeft het? Kom te weten hoe een microfoon precies werkt, en maak er zelf eentje van een lucifersdoosje en 2 potloden. Pure magie wanneer je iemand hoort praten door jouw zelfgemaakte microfoon!

3. Hoe laat je een raket opstijgen?

Wat heb je nodig voor een raket om te kunnen opstijgen? Een ontbrandingsmechanisme! We maken mini-raketjes die opstijgen met een lucifer. Eens kijken of jij je mini-raket door het doel kan laten vliegen!

4. A Brave New World: bouw een aardappelbatterij

Je landt op Mars. Wat is het eerste wat je nodig hebt? Voedsel en stroom! En aardappelen kunnen je van beide voorzien! We leren hoe we een batterij kunnen bouwen die een licht kan laten branden enkel en alleen aangedreven door aardappelen. En we kijken hoeveel stroom we kunnen opwekken door al onze aardappelbatterijen aan elkaar te koppelen. Wie weet zelfs genoeg om je smartphone op te laden!

Schets astrosounds

Citizen science projecten i.s.m. KU Leuven

Iedereen denkt dat sterrenkunde vooral gericht is op visuele waarneming maar geloof het of niet, je kan ook naar de sterren luisteren! AstroSounds’ is een citizen science project dat het publiek zelf met wetenschappelijke gegevens aan de slag laat gaan. Op een toegankelijke manier betrekt AstroSounds jong en oud bij boeiend wetenschappelijk onderzoek. Maak kennis met de wondere wereld van het sterren-luisteren via een participatieve installatie in de publieke ruimte van De Bib Leuven Tweebronnen.

Ook Planet Hunters TESS’ is een citizen science project. Het focust op de vraag of er nog planeten zijn buiten ons zonnestelsel. Zo kunnen we ook beter de evolutie van het sterrenstelsel begrijpen. Die intrigerende vraag kan iedereen van ons mee helpen beantwoorden. Fascineert dit jou? Draag dan je steentje bij en neem deel aan het project tijdens de Space Days. Wie weet ontdek je zelf wel een planeet?

 • Van 10:00 tot 17:00, hal Tweebronnen
Hetty Helsmoortel © KREW
Hetty Helsmoortel © KREW

In gesprek met Hetty Helsmoortel - #Hettyforspace

Hetty Helsmoortel is wetenschapper en heeft de ambitie om naar de maan te reizen. Zij is nog steeds in de running voor een vacature van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA om astronaut te worden. Over die buitenaardse plannen zal ze komen vertellen in de Bib Leuven. In welk interimkantoor solliciteer je voor astronaut? Hoe lang duurt een ritje naar de maan? Waarom zou het speciaal zijn als een vrouw naar de maan gaat? Het zijn maar enkele van de vele vragen die Hetty zal beantwoorden. Mede-nerd Lieven Scheire is moderator van dienst. #HettyForSpace!

 • Voor iedereen vanaf 7 jaar
 • Om 14:00 in het Auditorium van de bib Leuven Tweebronnen
Lieven Scheire © KREW
Lieven Scheire © KREW

RUIMTE

Lieven Scheire wordt gewaardeerd om zijn verfrissende mix van wetenschap en comedy. Hij brengt complexe materie op een toegankelijke manier over. En doet dat met kennis van zaken én met de nodige dosis humor. Er is niemand die de relativiteitstheorie van Einstein, kwantummechanica of de formule van Drake zo hapklaar kan uitleggen als Lieven Scheire. Tijdens de Space Days komt hij in de Bib Leuven Tweebronnen vertellen over zijn fascinatie voor de ruimte.

 • Om 16:30, 19:30 & 21:00 in het Auditorium van de Bib Leuven Tweebronnen.
 • Er vinden 3 sessies van telkens een halfuur plaats.
 • Ticketprijs: € 10 (+ kansentarief)
Unknown 1

KNUTSELWORKSHOP & MINI-EXPO STAR WARS

Ontdek in deze leuke mini-expo allerlei weetjes over het verband tussen Star Wars en de ruimte(vaart). The Belgian Star Wars Fanclub (Teekay-421) benadert er topics van Star Wars vanuit de wetenschappen. Leef je daarna uit tijdens een toffe workshop in een echte kleine X-wing, een van de bekendste ruimteschepen uit Star Wars. Hier maak je je eigen schip van Luke Skywalker met de hulp van bureaumateriaal.

 • Voor kinderen van 8 tot 12 jaar
 • Van 14:30 tot 16:00
 • Gratis, met inschrijving
Podcastdef verloop

BUITEN HET BOEKJE

De podcast-reeks ‘Buiten het boekje’ van de Bib Leuven is al aan zijn vierde seizoen toe. Deze serie neemt je op sleeptouw door de wondere wereld van de literatuur. En dit seizoen staat helemaal in het teken van de Space Days! Niet de minste namen passeren de revue: Frank De Winne zal vertellen over het nieuwe exploratieprogramma van ESA, Hetty Helsmoortel wil de ruimte in en stelde zich kandidaat om als eerste vrouw naar de maan te reizen, Angelique Van Ombergen coördineert human researchprogramma’s bij ESA, bv. bij astronauten aan boord van het ISS en Ward Munters specialiseerde zich in ‘space law’.

Stuk voor stuk interessante thema-interviews die je optimaal voorbereiden op de Space Days. Vanaf 9 november verschijnt wekelijks een podcast via de website van de Bib Leuven.

Unknown

Overige activiteiten

Er staan nog heel wat doorlopende activiteiten gepland op zaterdag 4 december. Zo zijn er creatieve workshops met ruimtetuigen, verkleedkleren, ... je kan het zo gek niet bedenken! Laat je betoveren door sprankelende voorleesverhalen, ontdek de fascinerende topstukken van ESA, ga voluit in te gekke fotosessies en uitdagende spelen zoals het Asteroid field zenuwspel. Kan jij je zenuwen de baas en net zoals Han Solo het asteroïdenveld doorkruisen zonder schade op te lopen aan de Millennium Falcon?
Kortom, vlieg als een raket door de Bib Leuven Tweebronnen en ontdek alles wat je altijd al wilde weten over de wonderlijke ruimte!

Loop na de vele doe-activiteiten, keynotes, voorleessessies en workshops nog even rond in de Bib Leuven Tweebronnen. Verspreid over alle verdiepingen en de binnenkoer staan verschillende exclusieve ruimte-objecten en gadgets.

PRAKTISCHE INFO

Tickets

Vanaf 27 oktober online verkrijgbaar via de Bib Leuven en 30CC.

Contact

De Bib Leuven
Rijschoolstraat 4
3000 Leuven
+ 32 (0)16 27 45 00
bibliotheek@leuven.be

Campagnebeeld

Programma op vrijdag 3.12

Tijdens de Space Days van de Bib Leuven tekent op vrijdag 3 december de hele ruimtevaartsector present met een jobbeurs en een seminarie. Het programma richt zich tot bedrijven, professionals, het onderwijs en laatstejaarsstudenten (BSc, MSc, PhD) in STEM met interesse in ruimtevaart. Meer info vind je hier.

Er wordt ook een uitgebreid onderwijsprogramma voorzien. Ben jij leerkracht en wil je er met je klas bij zijn? Ontdek hier binnenkort het onderwijsprogramma.

Ook interessant

Campagnebeeld

Space Days

vr 03.12.2021
de Bib Leuven Tweebronnen
Meer info
20200118 kinderuniversiteit Brussel 213

Kinderuniversiteit

za 23.10.2021
Campus Arenberg III
Meer info
20200118 kinderuniversiteit Brussel 213

Kinderuniversiteit

za 16.10.2021
Campus Gasthuisberg
Meer info