Ga verder naar de inhoud

Uitgesteld: Space Days

Datum:
za 04.12.2021
ORGANISATOREN: prof. dr. Conny Aerts, prof. dr. Katrien Kolenberg, dr. Clio Gielen, Kris Vanderhauwaert & Sofie Missorten
UUR: 10:00-22:00

Gezien het hoge aantal besmettingen en de verstrengde coronamaatregelen kunnen we de Space Days van 3 & 4 december niet laten doorgaan zoals voorzien.

Maar uitstel is geen afstel! Om 100% te kunnen genieten van deze indrukwekkende trip naar de ruimte wordt de tweedaagse verplaatst naar de lente van 2022. O.a. Frank De Winne, Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel pinnen binnenkort een nieuwe datum. We houden jullie op de hoogte.

Tickethouders worden persoonlijk gecontacteerd.

Verruim je blik op de ruimte met buitenaardse workshops, inspirerende lezingen, unieke interviews en topstukken van ESA. Tijdens de Space Days staat de hele bibliotheek in het teken van de ruimtevaart! Op zaterdag 4 december lanceren we een waanzinnige missie naar de ruimte. Lieven Scheire en een heleboel bekende wetenschappers nemen je mee op sleeptouw. Klaar voor de countdown?

In het kader van het Impulsprogramma Vlaamse Ruimtevaarteconomie van Vlaams minister Hilde Crevits.

Ontdek hier het programma op vrijdag 3 december 2021 gericht op bedrijven, professionals, het onderwijs en laatstejaarsstudenten (BSc, MSc, PhD) in STEM met interesse in ruimtevaart.

Lieven Scheire © KREW
Lieven Scheire © KREW

RUIMTE

Lieven Scheire wordt gewaardeerd om zijn verfrissende mix van wetenschap en comedy. Hij brengt complexe materie op een toegankelijke manier over. En doet dat met kennis van zaken én met de nodige dosis humor. Er is niemand die de relativiteitstheorie van Einstein, kwantummechanica of de formule van Drake zo hapklaar kan uitleggen als Lieven Scheire. Tijdens de Space Days komt hij in de Bib Leuven Tweebronnen vertellen over zijn fascinatie voor de ruimte.

 • Om 16:30 & 19:30 in het Auditorium van de Bib Leuven Tweebronnen.
 • Er vinden 3 sessies van telkens een halfuur plaats.
 • Ticketprijs: € 10 (+ kansentarief)
Hetty Helsmoortel © KREW
Hetty Helsmoortel © KREW

In gesprek met Hetty Helsmoortel - #Hettyforspace

Wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel komt vertellen over haar buitenaardse plannen om astronaut te worden. In welk interimkantoor solliciteer je voor astronaut? Hoe lang duurt een ritje naar de maan? Waarom zou het speciaal zijn als een vrouw naar de maan gaat? Het zijn maar enkele van de vele vragen die Hetty zal beantwoorden. Mede-nerd Lieven Scheire is moderator van dienst. #HettyForSpace!

 • Voor iedereen vanaf 8 jaar
 • Om 14:00 in het Auditorium van de bib Leuven Tweebronnen
Doeboeken voor kleine nerds
Doeboeken voor kleine nerds

Experimenten voor durvers

Kom zelf 4 van de 1001 doe-opdrachten uitvoeren uit de Nerdland Doeboeken voor kleine nerds. Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel zijn aanwezig op regelmatige tijdstippen doorheen de dag.

 • Voor kinderen vanaf 8 jaar
 • Van 10:30 tot 12:30 & van 13:30 tot 16:30
 • Ieder half uur start er een nieuwe groep van max. 10 kinderen per tafel

Gratis, met inschrijving:

1. Bouw een waterraket

Wist je dat je een lege plastic fles kan omtoveren tot je eigen ruimteraket die -enkel aangedreven door water en spierkracht- tot wel tientallen meters hoog kan vliegen? Samen maken we een waterraket en we leggen meteen ook uit waarom ze zo goed werkt!

2. “Houston we’ve got a problem”: zelf een microfoon bouwen

Wat doe je wanneer je in je ruimteraket miljoenen kilometers van huis bent en je communicatiesysteem begeeft het? Kom te weten hoe een microfoon precies werkt, en maak er zelf eentje van een lucifersdoosje en 2 potloden. Pure magie wanneer je iemand hoort praten door jouw zelfgemaakte microfoon!

3. Wat heeft een raket nodig om op te stijgen?

Wat heb je nodig voor een raket om te kunnen opstijgen? Een ontbrandingsmechanisme! We maken mini-raketjes die opstijgen met een lucifer. Eens kijken of jij je mini-raket door het doel kan laten vliegen!

4. A Brave New World: bouw een aardappelbatterij

Je landt op Mars. Wat is het eerste wat je nodig hebt? Voedsel en stroom! En aardappelen kunnen je van beide voorzien! We leren hoe we een batterij kunnen bouwen die een licht kan laten branden enkel en alleen aangedreven door aardappelen. En we kijken hoeveel stroom we kunnen opwekken door al onze aardappelbatterijen aan elkaar te koppelen. Wie weet zelfs genoeg om je smartphone op te laden!

Leuvenleestindedome

Leuven Leest in de Dome

Hoe kijken dichters naar de ruimte en de sterrenhemel? Kom het te weten in het mobiele planetarium op het binnenplein. Je hoort de dichters Jens Meijen en Lotte Dodion aan het werk met de kosmos op de achtergrond. Een totaalervaring i.s.m. VONK&Zonen.

  • Vanaf 16 jaar
  • Om 15:00 & om 16:00
Spacequiz illustratie

Space Quiz for Kids: ‘Reis naar de sterren’

Angelique Van Ombergen en Stijn Ilsen schreven samen het fijne boek ‘Reis naar de sterren’. En meer dan dat... ze stelden ook een heuse Space Quiz samen! Ben jij een echte ruimtevaarder in spe? Dan is dit iets voor jou. Doe mee en toon wat een topper jij bent als het over astronauten, raketten en satellieten gaat. Dat de beste moge winnen!

 • Voor kinderen vanaf 8 jaar
 • Van 11:00 tot 11:30 & van 13:30 tot 14:00
 • Kinderen kunnen zowel alleen als samen met hun ouders deelnemen.
Paniek in het ruimteweerbureau

Het ruimteweerbureau

In het ruimteweerbureau bereiden we het ruimteweerbulletin voor, omringd door schermen met gegevens en beelden van de zon. Die geven aan hoe de situatie in de ruimte is en hoe het ruimteweer zich de komende 24 uur zal ontwikkelen. Plots rinkelen de alarmbellen: er ontwikkelt zich een ruimteweerstorm! De operatoren moeten snel alle gegevens controleren zodat zij kunnen inschatten hoe sterk de storm is en hoe en waar hij de aarde zou kunnen treffen. Beleef een ruimteweerscrisissituatie van op de eerste rij!

 • Voor kinderen vanaf 6 jaar
 • Om 10:30, 13:00, 15:00 en om 16:00
 • Er vinden 4 sessies van telkens 20 minuten plaats.
Esero

Ruimtevaart in de klas


1. Schiet je klas of jongerenvereniging de ruimte in!

ESERO biedt leerkrachten en jongerenbegeleiders hulp en inspiratie om met ruimte(vaart) aan de slag te gaan. Elk jaar organiseert de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA projecten en challenges waar je met je klas of club aan kan deelnemen. We zetten deze projecten en ons aanbod voor jou op een rijtje, zodat je klaar bent voor de lancering!

 • Voor leerkrachten en jongerenbegeleiders
 • Om 10:30 in de Gele Zaal van de bib Leuven Tweebronnen
Astrosounds

2. Luister naar de sterren met AstroSounds

Wist je dat sterren trillen net zoals muziekinstrumenten en zo hun eigen timbre hebben? Een sterrenluisterende astronome komt je hier alles over vertellen en reikt meteen ideeën en lesmateriaal aan zodat je ook zelf met zulke thema's aan de slag kan in je klas, conform de leerplannen en eindtermen. Door mee te luisteren naar de sterren help je de wetenschap vooruit!

 • Voor leerkrachten en jongerenbegeleiders
 • Om 14:00 in de Gele Zaal van de bib Leuven Tweebronnen

Citizenscience

Citizen science projecten i.s.m. KU Leuven

Iedereen denkt dat sterrenkunde vooral gericht is op visuele waarneming maar geloof het of niet, je kan ook naar de sterren luisteren! AstroSounds’ is een citizen science project dat het publiek zelf met wetenschappelijke gegevens aan de slag laat gaan. Op een toegankelijke manier betrekt AstroSounds jong en oud bij boeiend wetenschappelijk onderzoek. Maak kennis met de wondere wereld van het sterren-luisteren via een participatieve installatie in de publieke ruimte van De Bib Leuven Tweebronnen.

Ook Planet Hunters TESS’ is een citizen science project. Het focust op de vraag of er nog planeten zijn buiten ons zonnestelsel. Zo kunnen we ook beter de evolutie van het sterrenstelsel begrijpen. Die intrigerende vraag kan iedereen van ons mee helpen beantwoorden. Fascineert dit jou? Draag dan je steentje bij en neem deel aan het project tijdens de Space Days. Wie weet ontdek je zelf wel een planeet?

 • Van 10:00 tot 17:00, hal Tweebronnen
Exo Mars

Ruimtetuigen: ga mee op verkennende missie de ruimte in!

Verspreid over de Bib Leuven Tweebronnen vind je verschillende fascinerende ruimtetuigen en ESA-topstukken. Zo ontdek je onder meer een hoogtechnologisch ruimtelabo dat zonnevlammen en zonnewolken bestudeert, een ruimtesonde die maar liefst 10 jaar op reis was om de komeet Chury te bereiken en een ruimte-instrument gebouwd om Mars te bestuderen. Kom je ook op ontdekking?

 • Van 10:00 tot 17:00

Mini-Houston: ontdek het dagelijks leven van een ISS-operator

Vanaf januari 2022 wordt er een nieuw experiment geïnstalleerd in het Fluid Science Laboratory aan boord van het Internationaal Ruimtestation. Dat experiment onderzoekt de evolutie van twee met elkaar vermengde vloeistoffen in een gewichtloze omgeving. Maar ook vandaag al besturen operatoren FSL en zijn experimenten op afstand vanuit het Belgisch ruimtevaartcontrolecentrum in Ukkel. Kom eens langs en ontdek het dagelijks leven van een ISS-operator.

 • Voor kinderen vanaf 12 jaar
 • Van 10:00 tot 17:00
Opontdekkingtussendesterren3

Op ontdekking tussen de sterren

Voor de Big Bang was er helemaal niets… Tot er plots bamboestokken, flessendoppen en een heleboel kartonnen dozen op tafel lagen! Kleuters en ouders zijn welkom om samen ruimtevaartuigen, meteorietenregens en sterrenhemels te bouwen onder de deskundige begeleiding van Mooss. Kom samen de verborgen uithoeken van de ruimte ontdekken in deze open knutselactiviteit.

 • Voor kinderen vanaf 3 jaar
 • Van 14:00 tot 17:00
 • Kinderen kunnen samen met hun ouders deelnemen.

Franky - voorleessessie & workshop van Leo Timmers

Illustrator en schrijver Leo Timmers leest voor uit zijn boek Franky, een fantasievol verhaal over een jongen die gelooft dat er op verre planeten robots wonen. Aansluitend is er een workshop waar Leo samen met de kinderen een reuzenmobiel maakt met planeten, robots en raketten.

Leo Timmers begon op zijn twaalfde al strips te tekenen. Na zijn studies publiciteit en grafische vormgeving ging hij aan de slag als illustrator. Hij illustreerde boekcovers, prentenboeken en maakte talloze covers en illustraties voor Humo. Zijn boeken verschijnen inmiddels in meer dan 25 landen. Verschillende van zijn boeken worden momenteel bewerkt voor tv.

 • Voor kinderen vanaf 4 jaar
 • van 14:00 tot 14:50 & van 15:30 tot 16:20
Knutselworkshop starwars

KNUTSELWORKSHOP in Star Wars-thema

Leef je uit tijdens een toffe workshop in een echte kleine X-wing, een van de bekendste ruimteschepen uit Star Wars. Hier maak je je X-Wing Starfighter van Luke Skywalker met behulp van bureaumateriaal.

 • Voor kinderen van 8 tot 12 jaar
 • Van 14:30 tot 16:00
Mini expostarwars

MINI-EXPO STAR WARS & wetenschappen

Ontdek in deze leuke mini-expo allerlei weetjes over het verband tussen Star Wars en de ruimtevaart. The Belgian Star Wars Fanclub (Teekay-421) benadert er topics van Star Wars vanuit de wetenschappen.

 • Van 10:00 tot 17:00
Ruimtemuziek

Ruimtemuziek: de ultieme ruimte-ervaring

Heb je ooit al eens de ruimte willen beluisteren? De Leuvense componist van neo-klassieke ambient muziek Adriaan Swerts maakte op maat van de Space Days een unieke compositie. Inspiratie haalt hij uit zijn omgeving, en ook deze keer is dat niet anders. Hij transformeerde ESA-ruimteopnames van radiosignalen en magnetische velden van kometen, zonne-uitbarstingen en planeten tot instrumenten en componeerde uitsluitend met deze geluiden ruimtemuziek om bij weg te dromen. Te beluisteren in de Dome!

 • Van 10:00 tot 17:00
Podcastdef verloop

BUITEN HET BOEKJE

De podcast-reeks ‘Buiten het boekje’ van de Bib Leuven is al aan zijn vierde seizoen toe. Deze serie neemt je op sleeptouw door de wondere wereld van de literatuur. En dit seizoen staat helemaal in het teken van de Space Days! Niet de minste namen passeren de revue: Frank De Winne zal vertellen over het nieuwe exploratieprogramma van ESA, Hetty Helsmoortel wil de ruimte in en stelde zich kandidaat om als eerste vrouw naar de maan te reizen, Angelique Van Ombergen coördineert human researchprogramma’s bij ESA, bv. bij astronauten aan boord van het ISS en Ward Munters specialiseerde zich in ‘space law’. Stuk voor stuk interessante thema-interviews die je optimaal voorbereiden op de Space Days.

PRAKTISCHE INFO

Covid Safe Ticket

Om de veiligheid te garanderen, is het dragen van een mondmasker in de Bib Leuven verplicht vanaf 10 jaar. Voor alle activiteiten wordt er een Covid Safe Ticket gevraagd. Meer uitleg over het CST vindt u hier.

Toegankelijkheid

Meer info over toegankelijkheid vind je hier.
Vragen over toegankelijkheid
.

Contact

De Bib Leuven
Rijschoolstraat 4
3000 Leuven
+ 32 (0)16 27 45 00
bibliotheek@leuven.be

Programma op vrijdag 3.12

Tijdens de Space Days van de Bib Leuven tekent op vrijdag 3 december de hele ruimtevaartsector present met een jobbeurs en een seminarie. Het programma richt zich tot bedrijven, professionals, het onderwijs en laatstejaarsstudenten (BSc, MSc, PhD) in STEM met interesse in ruimtevaart. Meer info vind je hier.