Ga verder naar de inhoud

Stadskunstwerk 'Oeratoom'

Datum:
vr 28.01.2022

DE OERKNAL IS VAN ONS

Wist je dat de bigbangtheorie in Leuven geschreven is? Professor Georges Lemaître lanceerde deze revolutionaire theorie over de oerknal in 1931 aan de Leuvense universiteit.

Als eerbetoon komt er vanaf 28 januari 2022 een nieuw stadskunstwerk. Het heet Oeratoom en transformeert de binnenstad tot heelal. Voortaan vind je sterrenstelsels tussen de straattegels en is 1 meter gelijk aan 10 miljoen jaar terug in de tijd. Wandel door de stad en beleef de verwondering over het universum met een kunstwerk dat alleen in Leuven thuishoort.

Félicie d'Estienne d'Orves © David Coulon
Félicie d'Estienne d'Orves © David Coulon

OVER HET KUNSTWERK

Omdat de stad en de universiteit ook na het stadsfestival KNAL! een eerbetoon aan Lemaître willen achterlaten, nodigden ze eind 2019 alle Leuvenaars uit om mee na te denken over een permanent stadskunstwerk. Een groep geëngageerde Leuvenaars ging in op onze vraag. Zij kozen mee voor de Franse kunstenares Félicie d’Estienne d’Orves.

Het kunstwerk

Vanaf 28 januari 2022 maak je in de stad een wandeling door het universum waarvan elke stappenteller tilt slaat. Want elke meter die je in de stad aflegt voert je wel 10 miljoen jaar terug in de tijd!

Georges wie?

Voor wie Georges Lemaître (1894-1966) nog niet kent – de Leuvense professor-priester is de grondlegger van de oerknaltheorie.


Félicie d'Estienne d'Orves

De Franse kunstenares zet wetenschappelijke kennis om naar poëtische beelden die doen nadenken over onze plaats in het heelal.


 • Félicie met medaillon Andromeda
  Félicie met medaillon Andromeda
 • « Georges Lemaître durant un cours de mécanique céleste », Avril 1952, Archives de l'Université catholique de Louvain
  « Georges Lemaître durant un cours de mécanique céleste », Avril 1952, Archives de l'Université catholique de Louvain
 • Félicie d'Estienne d'Orves
  Félicie d'Estienne d'Orves
 • Wandeling met Félicie, Hildegard van Hove en Manuel Vandeweijer
  Wandeling met Félicie, Hildegard van Hove en Manuel Vandeweijer

Geëngageerde Leuvenaars achter het kunstwerk

Eind 2019 nodigden we alle Leuvenaars uit om mee na te denken over een permanent stadskunstwerk. Een groep geëngageerde Leuvenaars ging in op onze vraag. Lees binnenkort meer over hun ervaringen.


Met dank aan de Leuvenaars die hun schouders onder het kunstwerk zetten:

Carmiña Caballero, Carolien Coenen, Dirk Baro, Frank Luyts, Freyia Han, Hanne Reumers, Helga Gielen, Hildegard Van Hove, Jan Weynants, Jeroen Reumers, Joris Van Damme, Kristel van den Boom, Lutgarde De Haes, Manuel Van De Weijer, Martine De Flander, Mieke Vanbergen, Myriam Tollet, Radegonda Bröde, Saskia Gheysens en Wim Roeckx. I.s.m. De Nieuwe Opdrachtgevers.

Ook interessant

Eyejack

Big Bang in your Living Room

ma 10.01.2022
zo 30.01.2022
Online
Meer info
Schepping in prenten

De Schepping in Prenten

ma 18.10.2021
zo 30.01.2022
Maurits Sabbe Bibliotheek
Meer info
A6 148mmx105mm 2mmbleed Amateurama eerste Leven

Expo: Eerste leven

do 20.01.2022
za 29.01.2022
Kapel Romaanse Poort
Meer info