Ga verder naar de inhoud

VERBEELDING VAN HET UNIVERSUM

Datum:
vr 22.10.2021
zo 16.01.2022
Locatie: M Leuven
Curatoren: prof. dr. Jan Van der Stock & team Illuminare (KU Leuven)

‘Verbeelding van het universum’ vertrekt van de eeuwige verwondering over de kosmos en hoe die vorm kreeg in Europa en het Midden-Oosten vanaf de prehistorie tot in de 18de eeuw.

Wat is onze plaats in het heelal? Religie, mythologie, beeldende kunsten en wetenschappen formuleren de meest uiteenlopende antwoorden op deze fundamentele vraag. Honderd topstukken betrappen de verwondering op heterdaad.

Maria Clara Eimmart, Volle maan, 1693-98 © Museo della Specola, Università di Bologna
Maria Clara Eimmart, Volle maan, 1693-98 © Museo della Specola, Università di Bologna
Guercino, Atlas draagt het hemelgewelf, 1646 © Museo Stefano Bardini, Firenze
Guercino, Atlas draagt het hemelgewelf, 1646 © Museo Stefano Bardini, Firenze

Eeuwige verwondering


De tentoonstelling begint met de eeuwige verwondering van de mens die opkijkt naar de sterren en zich vragen stelt over de oorsprong, vorm en betekenis van het onmetelijke heelal. Ze biedt in verschillende ruimtes een fascinerende blik op de uiteenlopende antwoorden die in de loop der eeuwen op deze cruciale vragen zijn gegeven. Van de Joods-Christelijke en Grieks-Romeinse traditie tot de Arabische wetenschappers die voor een enorme sprong voorwaarts zorgden in de studie van het heelal, de sterren en de planeten.

Vervolgens ontdek je sublieme voorstellingen van de dierenriem, fascinerende kalenders, waanzinnige wereldbeelden en bevreemdende horoscopen die de eeuwenoude fascinatie van de mens tonen voor de cyclische veranderingen van de sterrenhemel.

Met Copernicus, Kepler, Galilei en Newton werden de oude opvattingen getoetst aan vernieuwde waarnemingen en denkbeelden. Telescopen en nauwkeurige berekeningen leidden tot nieuwe inzichten en fundamentele verschuivingen in het denken van de mens.


TIP:

In M Leuven ben je ook welkom op de solotentoonstelling van Richard Long. Deze Britse kunstenaar laat zich inspireren door het universum en ziet dit, naast de natuur, als een van zijn belangrijkste inspiratiebronnen.

BRUIKLENEN

Een tentoonstelling met topstukken uit meer dan 45 binnen- en buitenlandse collecties waaronder de National Gallery in Londen, het Kunsthistorisches Museum in Wenen, het Patrimonio Nacional in Madrid en de Vaticaanse Musea. Verschillende werken zullen de eerste keer te zien zijn in ons land of ondergaan speciaal voor de tentoonstelling een conservatiebehandeling.

 • Hercules draagt het hemelgewelf, Brussels wandtapijt,1530-35 © Colecciones Reales Patrimonio Nacional
  Hercules draagt het hemelgewelf, Brussels wandtapijt,1530-35 © Colecciones Reales Patrimonio Nacional
 • Andreas Cellarius, Harmonia macrocosmia © Universiteitsbibliotheek Amsterdam
  Andreas Cellarius, Harmonia macrocosmia © Universiteitsbibliotheek Amsterdam
 • Mummiekist van Peftjaoeneith © Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
  Mummiekist van Peftjaoeneith © Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
 • Richard Rowley (toegeschreven), Educatief model van het geocentrische en het heliocentrische wereldbeeld © History of Science Museum University of Oxford
  Richard Rowley (toegeschreven), Educatief model van het geocentrische en het heliocentrische wereldbeeld © History of Science Museum University of Oxford
 • De denker en zittende vrouw © Nationaal Natuurhistorisch Museum Roemenië
  De denker en zittende vrouw © Nationaal Natuurhistorisch Museum Roemenië

CURATOR

Jan Van der Stock is een Belgische kunsthistoricus en tentoonstellingscurator. Van der Stock is gewoon hoogleraar aan de KU Leuven waar hij doceert over kunst van de middeleeuwen en de renaissance, grafische kunsten, iconografie, iconologie en curatorship. Daarnaast is hij directeur van Illuminare – Center for Medieval and Renaissance Art (KU Leuven). Als curator organiseerde Jan Van der Stock verscheidene nationale en internationale tentoonstellingen in Wenen (1991), Brussel (1985, 1991), St. Petersburg (1996), Firenze (1996), Antwerpen (1993, 1997), Parijs (2013) en Leuven (2002, 2009, 2010, 2013 en 2016).

Schermopname 90

Publicatie Big Bang – De verbeelding van het universum

Naar aanleiding van de twee tentoonstellingen 'Verbeelding van het universum' in M Leuven en 'Voorbij de oerknal' in de Universiteitsbibliotheek verschijnt de publicatie Big Bang - De verbeelding van het universum.

Het boek brengt de verbeelding van het universum - vanaf het neolithicum tot vandaag - in beeld.

Met tekstbijdragen van Barbara Baert, Abdelkader Benali, Thomas Hertog, Jan Van der Stock en vele anderen.

Big Bang - De verbeelding van het universum is verkrijgbaar:

 • In de museumshops van M Leuven en aan de balie van de Universiteitsbibliotheek voor € 49,95
 • Online, wanneer je het KNAL!-Combiticket koopt voor € 44,95
 • In de boekhandel voor € 55

PRAKTISCHE INFO

Tickets

Online verkrijgbaar en aan de balie van M Leuven.

Koop het voordelige KNAL!-combiticket en combineer de expo’s in M Leuven met een bezoek aan de tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek.

Covid Safe Ticket

Voor het museum heeft u een Covid Safe Ticket en identiteitsbewijs nodig om toegang te krijgen. Bovendien is het dragen van het mondmasker verplicht. Meer uitleg over het CST vindt u hier.

Tarieven

 • Standaardtarief: € 12
 • Kortingstarief: € 10
 • Combiticket met expo in de Universiteitsbibliotheek : €16

Meer informatie over kortinghouders en groepsbezoeken.

Openingsuren

 • Elke weekdag geopend van 11:00 tot 18:00
 • Donderdag van 11:00 tot 22:00
 • M Leuven is gesloten op woensdagen.

Toegankelijkheid

Meer info over toegankelijkheid vind je hier.
Vragen over toegankelijkheid
.

Contact

M Leuven
Leopold Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
+32 (0)16 27 29 29
info@mleuven.be.

NOG EEN TIP

De expo ‘Voorbij de oerknal ’in de Leuvense Universiteitsbibliotheek begint waar het verhaal van de expo in M Leuven eindigt. Het baanbrekende werk van de Leuvense wetenschapper Georges Lemaître is de rode draad. Zijn ontdekking van de big bang en de impact op de moderne kosmologie worden op een heldere en boeiende manier verteld. Hedendaagse kunstwerken gaan er harmonieus samen met wetenschappelijke objecten die de belangrijke stadia in de ontwikkeling van de oerknaltheorie en de moderne kosmologie weergeven.