Ga verder naar de inhoud

KLASBEZOEK 'VOORBIJ DE OERKNAL'

Datum:
vr 22.10.2021
zo 16.01.2022
Geschikt voor: Secundair onderwijs (3e graad)

In de Leuvense Universiteitsbibliotheek ben je welkom voor deze tentoonstelling op het snijvlak van kunst en wetenschap. De tentoonstelling ‘Voorbij de oerknal’ vertrekt vanuit het baanbrekende wetenschappelijke onderzoek van professor Georges Lemaître. Hij formuleerde midden vorige eeuw in Leuven zijn theorie van de oerknal, beter bekend als de big bang. Je raakt er in de ban van het verhaal van de moderne kosmologie.

© Andy Holden, Eyes in Space, courtesy of the artist
© Andy Holden, Eyes in Space, courtesy of the artist

Voorbij de oerknal

‘Voorbij de oerknal’ vertelt jouw leerlingen op een prachtige en praktische wijze het wetenschappelijke ontdekkingsverhaal van de oerknaltheorie. Van Albert Einsteins baanbrekende algemene relativiteitstheorie - het begin van de moderne kosmologie -, over Georges Lemaîtres ontdekking dat het universum in expansie is, tot Stephen Hawkings multiversumtheorieën. Ook andere wetenschappers van over de hele wereld hebben bijgedragen aan onze hedendaagse kennis over de kosmos en komen hier aan bod. Wees gerust: je hoeft geen scherp ontwikkeld wetenschappelijk brein te hebben. Voor deze expo is een flinke dosis verwondering genoeg!

De tentoonstelling is heel bijzonder. Ze toont moderne en hedendaagse kunstwerken in harmonie met wetenschappelijke objecten. Ze geven de belangrijke stadia in de ontwikkeling van de oerknaltheorie en de moderne kosmologie weer. Begrippen als tijd, ruimte, dimensies en geometrie en de omvang van het universum worden voor je leerlingen helder belicht. Ook de voorwaarden voor ons bestaan, onze waarnemingsprocessen, illusie en waarheid en de onpeilbare aard van de werkelijkheid ontdekken ze in deze volstrekt unieke tentoonstelling.

‘Voorbij de oerknal’ is het resultaat van een samenwerking tussen KU Leuven kosmoloog Thomas Hertog - jarenlang medewerker van wijlen Stephen Hawking – en onafhankelijk curator Hannah Redler Hawes.

Katie Paterson, Totality, 2016 © Foto: Ben Blackall, 2016. Courtesy of the Lowry
Katie Paterson, Totality, 2016 © Foto: Ben Blackall, 2016. Courtesy of the Lowry

Praktische info

Laat je leiden door een gids en maak samen met je klas kennis met de moderne kosmologie en het wetenschappelijke ontdekkingsverhaal van de oerknaltheorie.

  • Uren: 10:00 tot 17:00
  • Ticketprijs: € 2 per leerling | Rondleiding met gids: € 65
  • Tickets: vanaf juni