Ga verder naar de inhoud

Geannuleerd: Voyagers

Datum:
vr 03.12.2021
Uur: 20:00
Uitvoerders: Marjolijn van Heemstra en Pynarello

Wegens productionele redenen wordt deze voorstelling geannuleerd. Tickethouders worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

In dit poëtisch concert onderzoeken Marjolijn van Heemstra en het collectief Pynarello de kosmische flessenpost van de Voyager-sondes uit 1977. Wat vertelt onze ruimtepost over wie we zijn en hoe zullen we ooit herinnerd worden in een sterrenstelsel hier ver vandaan?

Voyagers 2

Partners

In 1977 vertrokken de ruimtesondes Voyager I & II op een wetenschappelijke missie naar de rand van ons zonnestelsel om daarna de interstellaire ruimte in te schieten.

Aan boord: een boodschap van ons hier op aarde aan iets of iemand in het heelal. Een best of van de mensheid in negentig minuten audio en iets meer dan honderd beelden. Een foto van een Chinese schoolklas, een eikenblad en een man die aan een ijsje likt. Senegalese trommels, Peruviaanse panfluiten, Mozart en Louis Armstrong. Gegraveerd op een gouden plaat, gemaakt om een miljard jaar mee te gaan. Klaar om gevonden te worden door iets of iemand.

Wie besloot wat er mee ging en waarom? En wat gebeurt er als – in een verre toekomst – een buitenaardse beschaving een van de gouden platen ontdekt?

CREDITS

  • Tekst en spel Marjolijn van Heemstra
  • Muziek Pynarello Remco Menting, Kika Sprangers, Teis Semey, Thomas Pol, Emma Kroon, Geerten Feller, Merel Vercammen en Lonneke van Straalen
  • Regie Erik Whien
  • Kostuums Karin van der Leeuw en Erik Bosman
  • Producenten Stg. Marjolijn van Heemstra & Theater Rotterdam Theater


Reacties en recensies

“De melancholische muziek is een perfecte partner voor Van Heemstra en haar poëtische verhaal” Vincent Kouters (de Volkskrant ★★★★)

“Voyagers maakt indruk door de beheerst-bevlogen toon van Van Heemstra” (NRC ★★★★)

"Marjolijn van Heemstra weet het heelal telkens nog iets mooier, kleiner, reflecterender, poëtischer en humoristischer te maken." (Milo Grootjes - Hoofd ARTIS-Planetarium)

"De voorstelling en de met de Voyagers meegestuurde muziek en foto's tonen de ziel van de mensheid en zetten aan het denken. Prachtig!" (Philippe Schoonejans - Projectmanager European Space Agency)

UITVOERDERS

Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker, met een grote fascinatie voor de ruimte. In 2020 schreef zij voor De Correspondent een serie over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen met nieuwe ogen naar onszelf en de aarde te kijken. Ook verscheen eind 2020 haar dichtbundel Reistijd, bedtijd, ijstijd, die verweven is door de voorstelling.


Rebellencollectief Pynarello
laat horen dat klassieke muziek anders kan: avontuurlijker, spontaner, directer, zonder dirigent en zonder bladmuziek. Vijf Pynarelli schrijven hun eigen muziek, speciaal voor deze voorstelling.